Medelhavskost keto

Det finns ca 3 miljoner studier i världen om kost och hälsa och de allra flesta studier pekar emot är att medelhavs kost är den mest hälsosamma kosten för människan. Här kan du även äta medelhavskost keto om du önskar gå ner i vikt och få många vinster på köpet.

Vad är medelhavskost utan processade kolhydrater?

Medelhavskost grundar sig på den ursprungliga maten i länderna kring medelhavet. Man fokuserar huvudsakligen på ett rikligt intag av ovanjord grönsaker, bär, bra fetter, nötter och frön, vitt kött, fisk och skaldjur. Samtidigt begränsas intaget av rött kött och charkprodukter och livsmedel med mycket tillsatt socker och snabba processade kolhydrater som pasta och bröd.

Studier har visat att den kosten kan bidra till att minska risken för bland annat övervikt, diabeteshögt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

Medelhavsdieten är positivt för hjärtat

2013 släpptes exempelvis en tung studie på ämnet där spanska forskare lottade nästan 7 500 personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom att antingen äta en medelhavskost eller en fettsnål diet (livsmedelsverkets rekommendationer).

Fem år senare visade det sig att en medelhavskost minskar risken att drabbas av hjärtinfarktstroke eller kardiovaskulör död med cirka 30 procent.

HÄLSOVINSTER MED MEDELHAVSKOST

• Viktnedgång.

• Sänkt blodtryck.

• Bättre blodfetter.

• Mindre bukfetma.

• Förbättrad insulinkänslighet.

• Sänkta kolesterolhalter.

• Minskad risk för inflammation.

• Stabilare och lägre blodsocker.

• Mindre risk för metabolt syndrom och diabetes typ 2.

• Mindre risk för hjärtkärlsjukdomar

Enligt Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpingsuniversitet, vet man inte exakt vad det är i medelhavskosten som är så bra. Dessutom, säger han, bör man komma ihåg vad man jämför med.

– I den spanska studien kan det lika gärna ha varit den fettsnåla dieten som är skadlig. Jag tror definitivt på medelhavsmat, men då bör man vara noga med att inte byta ut exempelvis olivoljan mot andra oljor som rapsolja, som Livsmedelsverket vill, för vi vet ingenting om vilken påverkan det har, säger han.

”Medelhavsmat är okomplicerad”

Medelhavsmaten är enkel, god och nyttig. Med ovanjord grönsaker, bär och fett från olivolja och fisk kan du både förlora kilon och förbättra din hälsa.
– Medelhavsmaten är okomplicerad, du behöver inte åka till någon specialbutik eller laga svåra rätter. Om du börjar i dag kan du få effekt på bland annat dina blodfetter på bara några dagar. Men för bestående resultat tar det längre tid, säger läkaren och professorn Mai-Lis Hellénius som släppt boken ”Hälsosam livsstil och det goda köket” (Ica Bokförlag).

Livsmedel du kan äta rätt så mycket av

Blåbär, hallon, jordgubbar

Grönsaker, gröna blad, broccoli, vitkål, zuccini, obergin, blomkål, paprika, gröna bönor, avokado, tomater och lök är extra bra, Jag köper hemköps blandadegönsaker frysta 20 kr kg.

Hårdost, brie, fetaost, halloumi

Olivolja, fetaste smöret, coccosolja, avokadoolja,

Nötter – Paranöt, hasselnöt. Se upp med vissa nötter som innehåller mycket kolhydrater.

Fisk och skaldjur.

Kyckling, ljust kött gris och ägg

Yoghurt turkisk med hög fetthalt, äta som det är eller göra goda såser på den

Vinäger

Oliver

Det här bör du undvika

Mejeriprodukter som mjölk som innehåller mjölksocker

Vitt mjöl, ingenting alls om du frågar mej

Vitt socker

Pasta, ris och potatis

Läsk och sötade drycker. Även zero drycker kan trigga blodsockret.

Kakor, godis.

Vitt bröd.

Bra mat att ha hemma

Vitlök, gul lök, röd lök.

Nötter,

citroner, lime.

Tomater, färska och på burk.

Sallad, rucola, bladspenat, isberg.

gurka, paprika. zuzzini, obergin, vitkål, blomkål, broccoli,

Olivolja och vinäger.

Eko-ägg. Kyckling, griskött, viltkött.

Färska kryddor.

Hårdost, mozzarella, halloumi.

Svarta oliver.

Sardiner. makrill i tomatsås, skölj av tomatsåsen om du är hardcore.

Lax och räkor i frysen.

Välj rätt fett

Var inte rädd för att äta mycket bra fett. Fett mättar och är bra energi till kroppen. Fettkvaliteten är viktig i medelhavskosten. Maten är inte fettsnål, men du äter lite mättat fett och desto mer enkelomättat, till exempel olivolja, coccosolja, fttaste smöret och fleromättat från nötter och mandlar. Från den stora mängden fisk får du i dig omega 3-fetter.

– De är viktiga att få i sig eftersom kroppen inte kan tillverka de fettsyrorna. Därför ska du gärna äta fisk som också innehåller en sorts omega-3.

Du äter mellan 10 och 50 gram kolhydrater om dagen

Låt måltiden ta tid

Att äta regelbundet tett, två eller tre mål mat om dagen. Fasta varje dag 16 tim. Hoppa över frukosten för bästa resultat. Och låta måltiden ta tid är två saker som gör medelhavsmaten effektivare.

När du äter kost utan snabba kolhydrater så kommer du att komma in i ketosis efter någon vecka eller två. Det betyder att din kropp skiftar om från glukos drift (kolhydrater) till fett drift. Detta ger dig många fördelar med din hälsa och i vardagen.

Dina hungerkänslor kommer att försvinna, du kommer att få bättre mental förmåga, du blir inte trött efter dina måltider och du behåller 100 % energi genom hela dagen. Du kommer att återta din normalvikt automatiskt utan att tänka tanken att banta. Du kommer minska risken för hjärta och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och bota astma osv.

Vänligen Joakim