Snabba kolhydrater dödar oss

Kom precis ur en 24 tim fasta. Otroligt hur bra kroppen och sinnet mår av fasta. Problemet folk har är att de har alldeles för högt med insulin i blodet. Insulin är ett hormon som reglerar så att vi inte får för mycket socker i blodet. Insulin är också ett fettskapande hormon. Insulinet gör att vi lägger på oss fett.

Verkligt bra hälsa handlar om många olika parametrar. Bara för att du tränar betyder inte att du är hälsosam. Hälsa handlar om mental, känslomässig och fysik prestation. Det handlar alltså om en helhet.

Men något kan förstöra den helheten ? just precis dina höga värden av insulin i blodet. Vetenskapen säger idag och varnar för höga värden av insulin hela tiden i blodet.

https://www.gu.se/nyheter/mer-hjart-karlsjukdom-och-hogre-dodstal-med-snabba-kolhydrater

Riskerna med ständiga höga värden av insulin i blodet handlar om ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och för tidig död.

Inte så konstigt. Människan är inte skapt för att hela tiden leva med höga nivåer med insulin i blodet. Vi är skapa för att leva med låga värden med insulin i blodet.

Förr i tiden fanns det ingen god tillgång på mat som snabbt höjde blodsockret så insulinet rusade i taket. Ibland fick man tag på snabba kolhydrater och då åt man så mycket man orkade för att lägga på sig fett för sämre tider.

För det mesta levde människan med kost som inte påverkade blodsockret så mycket, där med lågt med insulin. Med industrialismen kom matproduktionen igång och produkter som gav oss snabb påverkan på blodsockret och insulinet blev populär mat.

Sedan kom maten att förvandlas ytligare i stora mattfabriker. Den processade och ultraprocessade maten blev populär. Samtidigt började nya sjukdomar att uppstå som tidigare var sällsynta. Fetma, diabetes, cancer, hjärta och kärlsjukdomar.

I dag är 53% av den svenska befolkningen överviktiga. Vi håller på att äta ihjäl oss med speciellt snabb producerad och processad mat som ständigt skjuter blodsockret i toppen så insulinnivåerna blir alldeles för höga för vår hälsas skull.

Lågt blodsocker är en stor del av verklig hälsa. Och att ha en periodisk fasta hjälper till ännu mer. Tack för ordet.

Lämna en kommentar